Peraturan Untuk Memilih Bakal Suami

Aku ber-yahoomessenger dengan kawan lama aku. Sorang wanita. Jadi aku pun borak pasal perkahwinan.

Aku: Jadi kalau aku mau meminang ko apa la syarat dia???
Kawan Aku: 1. Ada agama 2. Baik budi pekerti 3. Ada kerja 4. Dr kluarga yg baik. 5. Bukan laki org.
Aku: Wow....!! Macam rukun islam ja. Ni rukun berumahtangga la ni.
Kawan Aku: tu belum lagi tu. Rukun iman rukun nikah belum lag tu.

macam ni rupanya kalau nak memilih suami. Ada peraturan pula. Bagaimana hendak memilih isteri pula....???

Tepuk Dada Tanya Selera.

18 comments:

~d!b@~ said...

waahhh same arr syarat dia ngan akak..

itu standard skang.. ermm check2 la diri tu masri ye..
akak rase *limau mandarin* pon mungkin mharapkan syarat yang same eh? lalalallala

nasihat ikhlas dari kakak :P

Namaku Min said...

Isteri? haha..cari yang beriman, pandai masak.. pandai layan suami... *kurang membebel.. lalala

Dato Paduka Masri said...

kakdiba- hm.... harap2 sama la kan... blh prepared awl... limau2....

namakumin- o.... jd ko ade xciri2 mcm ni... lalalalalalala

niena kierana said...

as friend.. ya kami sebagai perempuan pun mahu pekara yang baik tuk mencari bakal2.. sama lah jua kan cam lelaki pun mau jua yang baik2.. so teruk dada tnya selera(cam ayat mu tu)

Dato Paduka Masri said...

nina- awu... curi... hahahahaahaha

F A R Y N said...

kalau boleh jgn cari suami spesies Tengku Kamarul bin Tengku Hamzah..
kecik2 dah pandai menggatal....ahhaah

sharamli said...

tpuk dada tny iman.......

tp kal0 nk pilih laki cam tu..p0mpuan tu p0n msti r cmtu gk kn...

sutera putih said...

huhuhuhu,,,,
yg no 5 2 yg mslh 2,,,
dah dapat 1 smp 4,,,
n yg no 5 ayat terbalik,,,
sebaB llaki skang suka kawin awal,,,
huahuahua,,,,
muda2,,,
dah jd no 5 ayat tbalik,,,
huahua,,,lg dan lg,,,

patungcendana said...

dua2 tak relevan untuk aku...hehe...

Dato Paduka Masri said...

faryn- tengku kamarul bin tengku hamzah tu baik la.. mya tu yg telalu ikut perasaan...

sharamli-betul... bru adil kan...

suteraputih- eyh... ye ke... aku belum kawin lg pun.... lalalallalalalalaa...

patung- hahahahahaha.... memang betul la...

Siti NurJ3nab said...

1.pandai memasak.
2.akhlak mulia
3.ambil berat kewajiban rumahtgga/
4.malu
5.taat
6.mulia@hormat suami atau keluarga.
7.padai menjaga imej.
8.cakap dgn sopan.
9.SENANG DI TEGUR.
10.sentiasa lembut hati

hhhaaaa tuh ciri2 perempuan klu ko nak~

aku bg sepuluh untuk ko.

hhhhehe

j4l4k said...

Lelaki yang baik itu untuk wanita yang baik begitu juga sebaliknya.Kahwin memang senang yang susah tue nikah KAHKAHKAH

P/s;Tepuk dada tanya iman???

patungcendana said...

re:...aku memang confirm saiko...kan aku ahli kelab saiko kau...:-)

vidadarisakura said...

syarat2 aku:
gila
sewel
nda skima
nda jiwang
separuh hensem
nda perasann hensem
lalallaa

memilih istri:
ayu
cantik
sopan
beriman
lembut
baik hati
peramah
pandai masak
pemalu
pendiam
dan yang baik2 saja.


fuh~aku terselamat utk tidak dipilih menjadi calon2 istri utk setiap lelaki.

butterflytwinlove said...

pada aku syarat yg diletak biar ar relevan n berkemampuan untuk org penuhi..

sutera putih said...

eh dato' bujang lagi yer???...
hehe...
bukan senang nak dapat dato' yang masih bujng ni,,,
hehe...(sekali tergatal daaa,,,)
huahuhahuahua,,,

miss juju said...

kata seorang tua pada aku yang da kawin la :
for woman : cary lelaki yg betul2 mencintai kamu dari kamu gila2 mencintai dia...knp?...x taw
for woman : perempuan untuk awek n isteri harus ada bezanya....ye ker?

Dato Paduka Masri said...

sitinurjenab- wo... byk nye... ni mesti ciri2 yg ade kt dri ko kn... hahahahahahaha...

jalak- ko pandai2 eyh... pengalaman ke beb???

patung- haah... lupe....

vida- oh.... ada bah ni org mcm ni d bukit padang... ko mo aku rekomen kan????

butterflytwinlove- mmg betu la tu.. aku stju sgt la mcm ni...

suteraputih- hahahahaahaha.... mesti la bujang... bg peluang org mengorat ni...

missjuju- yg for women aku phm... yg tuk man aku xfhm....