PROJEK ANAK YATIM BERSAMA BLOGGERS Part 2: Update

Lama aku tidak menaip pasal projek ni. Mesti orang dah telupa. Harap-harap ko masih lagi ingat. Semalam Aku dan Razor pergi ke rumah anak yatim tu semula untuk membincangkan kali terakhir berkenaan perihal projek anak yatim ni. Namun ustazah demam. Yang ada hanya adik beliau Kak Sharifah.

Aku dan razor bebincang aktiviti yang akan di laksanakan di sana. Selain daripada gotong royong, apalagi yang harus di laksanakan di sana. Sambil tu aku merakamkan beberapa gambar untuk kamu kamu perhatikan sambil berfikir.




Inilah keadaan di asrama lelaki. Agak daifkan. Tanpa apa-apa bantuan dari pihak tertentu. Yang ingin memberi bantuan pulak nak cari keuntungan. Cerita yang di ceritakan oleh Kak Sharifah.

Sekarang aku bingung. Dengan duit yang telah didernakan sebanyak RM 500 dari beberapa pelopor blog. Apa nak di lakukan dengan wang sebanyak tu. Aku takut hendak menyerahkan bulat-bulat kepada orang-orang di asrama tu. Sebab aku rasa yg patut dapat duit tu ialah anak-anak yatim piatu. Aku merancang untuk membuat makan-makan. Tapi bajet tidak mengizinkan. Aku tidak boleh berfikir.

Jadi kepada para pelopor blog, aku perlukan bantuan kalian. Kami perlukan bantuan kalian.

Tepuk dada Tanya Selera.

24 comments:

This is Mine said...

aaaa....

tue bru asrama lelaki tue....

x tau lg asrama ppuan cane..

ishk~

aa....nk tanye skit nie...

ad sape2 yg tau x??

dr damansara nk ke taman setapak jauh x??

sbb plan ak dh lain nie...

kaklong ak xleh nk hntr sbb dia kena g mjlis kawen kwn baek dia...

huhu~

skang nie, ak + nadiah (http://miznad.blogspot.com)...
x tau nk g camne...

but still, kitaorg akn usaha tok ke sana...

*dato~ ak pon xleh pk nk wt cane skang nie... huhu~ tapi ak akn tlg pkkan...

Dato Paduka Masri said...

aku duk dekat2 ngan damansara... klu korang tau kepong nti kita jumpe kat sana...

thanks... ko ade no aku kan... so ko kontek aku klu ade apa2 idea yg bernas....

BudAk hijAu said...

pasal catering aku insyallah bleh setelkn..bgi aku mase sampai esok ok.
nt aku cntct ko..

sabar...nk wat bende baik mmg byk dugan..aku akan pastikn projek nie berjaya..

chaiyok!!! :D

Dato Paduka Masri said...

yan- thanks... aku dah rs pressure dr semalam ko tau... aduh... ok... ko cb sedaya upaya ok...

mrblind said...

gua doakan projek ni berjaya..

apei said...

gua cadangkan dana yang lu orang ada gunakan untuk pendidikan anak yatim mcm beli kelengkapan sekolah (pensil, pen, raba, pembaris)buku rujukan dan bahan-bahan bacaan tambahan. kalau nak buat makan-makan pun boleh, tapi lepas abis makan perot lapor balik, tapi kalau beli buku boleh pakai lama dan turun temurun.

This is Mine said...

kepong??

asal tetibe ak rase ak sengih tanpa henti nie??

rase cam hampir slesai masalah~

huhu~

uiks??

ak xde no ko wei...

no dak ijau pon ak xda...

ishk!!

jap2...

mntk kat dak ijau tros...

aaa...

apa kate kita wt potluck??

kumpul2 nnt jadi byk gakkan??

=)

mesti sronok..

x kire la nk bwk pape pon..

*nie cuma cadangan... back up la kiranya.. sbb dpm ckp nk wt mkn2 pon x cukup ngan rm500...

huhu~

xpe2...

sama2 kita pk lagi~

chaiyo!!

chaiyo!!

=)

mEiZ AraNda said...

x pun kan wak..
ape kater beli barang2 makanana bg pada dorang..;)

at least they can have it together laa..;)

apei said...

tambah skit lagi, buku tu tak semestinya buku2 akademik semata, buku agama pun ok, quran/mukadam ke ok gak.

patungcendana said...

semoga projek kamu berjaya...:-)

jajazuzu said...

bloghopping.salam...

aku rasa apa yg apei cadangkan tu cam ok. better duit tu guna btul2 utk anak2 yatim tu. untuk KEGUNAAN diorg.masih awal tahun kan? sure byk buku yg diorg kena beli.

mkn2, ikut cdangan this is mine tu ok. kira korang kena plan la bebetul. 2,3 org bawak mkanan jenis yg sama. mihun ke camtu. yg lain bwak mknan yg agak ringan skit. nanti dah kumpul2 jadi bnyak apa.

aku nak je join. tapi aku....bizi....huuaaa..keja byk. next time la.

gudlak!

xfyfax said...

aku nak joiiiinnnnnnnnnnnnn

boleh kahh?

Dato Paduka Masri said...

thanks kepada sape2 yg bagi idea... aku cr lagi idea yg best... sebab benda ni dah dekat....

8hb mac 2009. mggu ni ahad. sape nak join konpem ngan aku. 0172431241.

j4l4k said...

Datuk gw ingat loe beli pakaian benda yg boleh pakai dan tahan lama lagi bagus daripada buat makan-makan yang cuma sekali sahaja.Cubalah cari penaja atau dana lagi.

sharamli said...

wat je la makan2...
makan sekadar ap yg ada..
asalkan dy0rang hepi...

patungcendana said...

time tu aku kat dungun...:-(

@t00neY r00neY® said...

kenapa tidak ko tgkap gambar lebey byk
at least leh kitorg bg pendapat

yg pasti..book shelf itu harus dibeli,
tilam?derang ade tilam x?

selain kelengkapan sekolah..mungkin kelengkapan diri..bantal, cadar

kueh bakar said...

bg gambar lagi...

~d!b@~ said...

iskkk 8hb 3 ek? ermmmm

Dato Paduka Masri said...

sori... xde lagi gmbr2 lain... cuma sempat snap yg tu je... terima kasih sekali lagi bg byk idea... so... harap korang dtg on 8hb ni ok....

Namaku Min said...

berapa ramai anak yatim yang ade? boleh inform saya tak berapa ramai yang ada & peringkat umur masing2. saya akan bincang dgn kwn2 dan respond pada kamu. a.s.a.p ok. tq.

Dato Paduka Masri said...

min- kesemua ada 70 org ank ytim... dan peringkat umo dr baby sampai sek menengah from 5...

xuen adyla said...

sy cdgkan abg gunakan duit yg sudah di raise itu dan belikan mereka buku yg lby update and baik sedikit.. i mean books with quality which suits their age.. in my point of view education is much worthwhile compare to anything else.. but i dint said the bare necessities shud b put aside... im sorry for the mix language.. i dont know how to convey my idea in bm...

vidadarisakura said...

gudlak kamu!