Pemanasan Global punca aku Susah tidur

Pemanasan global. Aku dengar melalui radio walhal aku memang sudah mengerti apa maksud dia. Sila baca di sini untuk bacaan lanjut. Apa yang aku dengar di radio adalah berkenaan dengan program padam lampu sejam dan di beri tajuk program Earth Hour.

Pelbagai punca kepada pemanasan global ini antaranya ialah bidang aku ni. Bidang pembinaan. Yang mana bidang ini banyak membunuh tumbuh-tumbuhan yang mengitar karbon dioksida kepada oksigen dan seterusnya mengurangkan karbon dioksida di atmosfera yang boleh mengakibatkan pemanasan global. Akan tetapi, pelbagai penyelesaian kepada masalah ini telah di wujudkan dan salah satunya ialah "sustainable construction" yang banyak di amalkan di United Kingdom. Aku susah untuk menerangkan apa fungsinya namun ia adalah salah satu jalan yang paling sesuai untuk mengatasi pemasalahan yang wujud dari bidang aku ini. Untuk info lanjut sila google sendiri.

Pasal Program Earth Hour, aku rasa amat la sesuai kita turuti. Sebab ia adalah satu tanggungjawab kita. Kita adalah Khalifah di dunia ini dan salah satu tugas kita ialah memelihara dunia ini. Selain itu banyak-banyak la kita berdoa agar dunia kita ini dapat di selamatkan. Bukan untuk kita tapi untuk masa depan, untuk anak-anak kita serta cucu cicit kita.

Dunia sudah marah,
Dunia sudah merajuk,
Dunia semakin Benci pada kita,
Dunia kita semakin Nazak,
Kemarahan nya sudah terbukti,
Bila kita merasa kepanasan hati nya,
Hentikan Pemanasan Global.

Fikir-fikirkan la.
Sekian Terima Kasih.


Bacaan Tambahan Mengenai Pemanasan Global

14 comments:

qishie said...

humm..tapi kalau pembakaran terbuka dekat negara orang ni cam ne DPM?

~~~ kay ~~~ said...

(^_^)

(thanks, sudi singgah ke blog kay)

BudAk hijAu said...

padam lampu sejam je ke...?
aku nak padam 8jam boleh...?
hahahhaha..

Naz said...

28 Mac sama2 kita padamkan lampu...

sutera putih said...

sy pun nak padam lampu 8 jam gak,,,
silap2 10 jam,,,
sebab saya sayangkan dunia sy,,,
( dunia tdo ),,, toin,,,toin,,

patungcendana said...

aku dah register dgn earthhour.com...kau dah ke...dan aku dah register dgn aman malaysia...dan aku ahli nat geo...hhuhu...relevan tak semua tu...

tiap2 hari aku padam lampu...hehe...:-)

~d!b@~ said...

yaaa

sapot earth hour!!

~~~ kay ~~~ said...

mungkin Tuhan mulai bosan
melihat tingkah kita
yang selalu salah dan bangga
dengan dosa-dosa
atau alam mulai enggan
bersahabat dengan kita
coba kita bertanya pada
rumput yang bergoyang....

(Ebiet G.Ade - Berita Kepada Kawan)
lalalaaaa~~~

a.b geldofg said...

panas tk tu tgantung pada amal kita hehehehehe

Dato Paduka Masri said...

qishie - ok.... pembakaran tebuka bukan saja ada di negara org akan tetapi negara kita sendiri... ini adalah masalah kita sendiri.. so pasal tu kita kena la tepuk dada tanya selera...

kay - nevermind...

yan - xkisah beb... asal ko suka ok la tu... lap top sekati kena padam ok.... hahahahahahahaha...

naz - support!!!

sutera - ok aku pun sama... kadang2 matikan kipas sekali tau...

patung - aku dah register.. cuma yg lain belum lagi... hehehehehe...

kakdiba - jangan lupa sapot eyh kak...

kay - betul gak lagu ni... hehehehehe...

ab - tu panas lain beb.... hehehehehehe..

vidadarisakura said...

kan best cuti tyme earth hour tu..
hee

Dato Paduka Masri said...

vida - cuti ka tu???

LifeSaver said...

kalo tgh drive..tutup lampu jgk ke?

Dato Paduka Masri said...

lifesaver - masa tu dilarang drive.... elok sgt lepak ngan laki... lalalalalalalalalala....