PROJEK ANAK YATIM DAN ORANG MISKIN THE RETURN

Salam kepada semua pelopor-pelopor blog yang sudi singgah ke blog ini.

"Padahal tidak ada seorang pun memberikan suatu nikmat kepadanya yang harus
dibalasnya. Tetapi (dia memberikan itu semata-mata) kerana mencari keredhaan
dari Yang Maha Kuasa. Dan kelak dia benar-benar mendapat kepuasan."
(Surah Al-Lail: 19-21)

Kesinambungan dari entri en. Razor1, en. Razor2 dan Cik Nurul.

Seperti yang kita maklum, aku dan beberapa pelopor-pelopor blog lain sedang merancang untuk mengadakan lawatan untuk kita ke rumah anak yatim dan miskin di kawasan selangor/kuala lumpur. Dan mungkin ada diantara pelopor-pelopor blog sudah sedia maklum bahawa ini bukan la idea aku seorang, akan tetapi ianya adalah idea seorang insan yang mulia yang telah memberikan aku ilham untuk bersama-sama berjuang membela anak bangsa kita sendiri.


Insyallah, antara aktiviti yang pasti akan di jalankan kali ini ialah

  • Motivasi kepada anak yatim dan miskin - memberikan mereka maklumat tentang kerjaya, kehidupan dan juga pelbagai rintangan hidup di dunia penuh pancharoba ini.
  • Bantuan - bantuan disini tidak la di maksudkan dengan wang ringgit sahaja. Akan tetapi bantuan dari segi keperluan peribadi dan bahan makanan yang perlu untuk mereka-mereka ini.
  • Menghiburkan - mengadakan beberapa hiburan untuk mereka untuk mereka merasa hidup seperti manusia lain.
Aku bercadang ingin mengadakan aktiviti ini pada bulan mac. Tarikh akan di tetapkan kemudian. Manakala rumah anak yatim yang bakal di lawati sedang dalam proses pemilihan. Ini kerana ada pelopor blog yang mencadangkan kita melawati rumah anak yatim dan miskin yang memang betul-betul memerlukan dan daif.

Oleh itu aku sangat berharap untuk aktiviti ini ramai la pelopor blog sedia menyertai dan menyokong aktiviti ini. Dengan itu juga, aku mengharapkan sedikit kutipan wang ringgit untuk di jadikan bantuan kepada anak-anak yatim. Tidak la banyak permintaan aku ni. Cuma RM 10.00 seorang je. Nak bagi lebih pun boleh. Selain itu, pakaian, makanan dan buku-bukuan yang tidak digunakan boleh juga di serahkan. Aku tidak memaksa, tapi kalian pikir la sendiri. Semua bantuan ini akan di simpan oleh aku di tempat yang sesuai dan selamat sementara menunggu aktiviti ini berjalan.

Harapan aku agar para pelopor blog dapat memberikan kerjasama kepada aktiviti ini. Kepada pelopor yang ingin menyertai aktiviti ini sila suarakan keinginan anda di bahagian kritikan dibawah.

"Semoga semua perbuatan baik kita akan dibalas di akhirat kelak....." AMIN....

ps: sebarang pertanyaan dan cadangan adalah di alu-alukan. Sila ym pada ofis hour di kasih_n_ancaman....

29 comments:

vidadarisakura said...

oo...

BudAk hijAu said...

muncul jugak ko akhirnye..heheheh..

ok,dah set tarikh kasi tau.

eliza said...

kasi aku acc no baa..

Dato Paduka Masri said...

vida- ko sudah tersenarai....

budakhijau- ko pun dah tesenarai

eliza- lek dulu ko aku bagi ko no fon aku... ko cepat2 kasi ambil... bila sdh ambil ko msg aku...ok....

razor said...

semoga amalan murni korang diberkati...


amin

LifeSaver said...

nape bulan mac?xleh cpt skit ke?

Dato Paduka Masri said...

razor- ko telibat....

lifesaver- sebab kena prepare awal.... so senang nak urus apa2 hal... tuk stage ni saya tengah mencari penderma n orang nak join.... awak nak join ke???

.::c!kzUrA::. said...

nnt btau zura ek..awal2 skit..kalu bleh awl bln mac jgn ler bt sbb zura kene kursus..

** nk gak join..

Dato Paduka Masri said...

zura- u in ok.....

patungcendana said...

thanx 4 the link. nanti aku download buku tu...

Rm 10.00 tu nak kasi mcm mana?

Dato Paduka Masri said...

patungcendana- melalui akaun bank.... tapi sy kena bg melalui sms atau email....

nurainmunderfahn. said...

good plan~!
vi n k.eliza wajib mnderma since they'll da keja. =)

patungcendana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lestat said...

aku ada baju-baju yg banyak nak didermakan.camner aku nak kasi ko?

miezi said...

roger2 nnt projek nih.

off topic sat.
show tu kat dbp. sampai 1hb depan :)

vidadarisakura said...

maa...mati jua
gila kuku besi..
tarus2 lagi tu tasanarai..hee

nda baa..

mun cam atu..
nya mu mac kan?
ak mulih dr sbh 4hbmac..
jadi jan plang ko buat sebelum 4mac..
ku hambat ko..
haha

aku derma lamak bulih?
lampuh tahap babi suda ni
panat jua angkut lamak ani ari2..
hee

fafarafa said...

maaf. komen sket.

untuk carik rumah kebajikan yang tak mendapat bantuan, agak susah. sebab kebanyakannya dh ada penaung masing2. paling2 pun dibantu jabatan agama & JKM.

so bole tak sy suggest agar buat aktiviti ni di rumah kebajikan bkn di kawasan bandar. tapi sub-urban area.


nway, sy mau join buleh?? & mcm mana mau derma 10inggit tu?

LifeSaver said...

uiks~ bulan 3 ada programme besar..

Dato Paduka Masri said...

nurain- so ko lak mcm mana???

lestat- sila hubungi aku... lps aku letak komen ni aku taruh no fon aku... so kontek je... k.... lpas tu aku akan delete.... cepat...

miezi- ok.... apa2 hal simpan no aku....

vida- bulih bah mun kau... hahahahahah....... ok tu lapas ko mulih dr sbh jua tu....

fafarafa- memang betul apa yg awk ckp kan... mmg susah... at least kta berusaha mencari... boleh nak join... memang sy memerlukan penyertaan org rmai.... hehehehe.... 10 rgt tu awk boleh bank in kat sy... tp amik no fon sy dulu... ok...

lifesaver- program pe.... o.... nak kawin ke??? mana kad jmptn????

Dato Paduka Masri said...
This comment has been removed by the author.
razor said...

roger

Dato Paduka Masri said...

razor- ko kat ane skang ni????

apisz said...

bagus2..teruskan amalan murni ni...

aku support! hehe..

Dato Paduka Masri said...

apisz- so ko join la ni kan....

ab geldofg said...

mudahan bjaya

artsoul said...

k..info gua...

Dato Paduka Masri said...

ab- ko di wajibkan... no excuse....

artsoul- ok.... set....

kay said...

kalau aku bagi majalah kreko lama2,boleh tak?tak pun majalah wisel ke?duit nak trnsfer camna?

fazemy said...

Mcm nak join je rasa:-)