Berfikir sejenak.... Mari sama-sama berfikir....

Soalan: Penah tak korang fikir nak membantu orang yang susah....??? Anak yatim ke???? Orang yang betul-betul miskin ke???

Ntah semenjak dua menjak ni, fikiran aku sentiasa memikirkan hal-hal macam ni. Tambah lagi aku dah penah pegi ke rumah anak yatim. Apa yang aku cakap kat dorang mungkin betul atau tidak aku tak tau...

"adik jangan sedih. Adik jangan kecil hati. Adik ade orang yang lebih sayangkan adik kat luar tu kan....."

Nak jatuh air mata aku bila aku cakap macam tu kat adik kecil tu. Umur baru darjah satu. Dah kena cuci baju sendiri. Dah kena duk sana.

"Adik blajar la elok-elok. Nanti dah besar boleh tolong orang lain. Jangan plak lupa siapa kita"

Adik tu senyum kat aku.

"terima kasih abang"

Sape la yang nak bagi die banje skolah nanti.

12 comments:

CT said...

Salam. Sekali kita tolong anak yatim, Allah akan memberi ganjaran yg besar kpd kita. Rajin2lah menderma kepada ank yatim.

http://www.jutawansenyap12.blogspot.com

Miss Izah Mohamed said...

kite kene bantu anak2 yg memerlukan..
xseharuskan wang ringgit.. tp kasih sayang tu yg dorang perlukan.. uhuhuh

ab geldofg said...

dan prnahkan anda tfikir ke mana pergi bntuan kita?

razor said...

haih...sedih

niena kierana said...

aku penah masri, dari dulu until now pun aku memang berniat mau bantu, cuma aku perlukan sedikt masa lg tuk aku mulakan semuanya.. sebb aku pun lum ada kerja, camana mau bantu kan.. setakat ni aku penah ikut program anjuran rakan muda d labuan tu, masa d miri year 06. bukan anak yatim la but gol beza upaya.. datang2 ja..terus i gil peluk aku.. sedey nya.. betapa mereka gembira if ada yg sudi bertandang melawat mereka.. :(

sharamli said...

bg je la bntuan apa yg kita mmpu..asalkn iklas......

Dato Paduka Masri said...

all- thanks everyone.... mmg en ab cakap mmg betul... thats y i sendiri nak tengok dan menyampaikan semua melalui tangan i sendiri... taknak la bagi kat sape2....

F A R Y N said...

*air mata bergenang bila baca ini.

ari ni untuk aku bersedih dan status bdk kejam direhatkan seketika...

Dato Paduka Masri said...

faryn... jangan sedih sangat.. meh i banje limau... hehehehe....

LifeSaver said...

sedihnya~ boleh nangis ni. kalo kita rasa kita ssh..ada org lain yg lagi2 susah dari kita..sntiasa beringat~

Dato Paduka Masri said...

lifesaver jom membantu orang yang susah....

LifeSaver said...

jom2!!!bertukar!!!hahaha