Kuala Lumpur 5 Tahun

Kuala Lumpur senyumanmu
Dipagi ini
Sungguh bererti
Kerna cinta bersemi lagi
Setelah kemarau panjang

Dilebuhraya
Dipapan tanda
Tergambar wajahmu
Dengan kalimat
Cinta untuk kita
Semoga kekal selamanya

Bila ku bisikan puisi cinta
Dan tugu peringatan negara
Bagai tersenyum
Dalam diam bergembira
Memberi sokongan cinta
Agar bersinar sentiasa

Berganding tangan
Kita berdua
Menyusuri jalan
Ditengah kota
Sambil senandungkan lagu
Lagu kisah cinta lama

Bilaku bisikan puisi cinta
Dan tugu peringatan negara
Bagai tersenyum
Dalam diam bergembira
Memberi sokongan cinta
Agar bersinar sentiasa

Terimakasih kuucapkan
Oh kepadamu
Kuala Lumpur
Kerna kau telah temukan
Cinta antara kami berdua


4 April. Genap 5 tahun aku menduduki tanah semenanjung. 5 tahun juga aku mengenali budaya-budaya yang ada di sini. Antaranya ialah Shuffle di bukit bintang dan mat-mat berkulit hitam yang berasal dari afrika. Ini adalah contoh sahaja tidak ingin bertujuan untuk menyindir.

Pertama kalinya aku menduduki tanah ini aku menginap di selesa inn depan maju junction. Masa tu waktu malam. Ada sekatan jalan raya. Aku keluar menyaksikan kepelbagaian aksi melarikan diri para pemandu motosikal dengan hanya mengenakan boxer. Jangan cuba-cuba bayangkan aku pada masa tu sebab aku agak slim lagi masa tu.

Pelbagai pengalaman sepanjang aku berada di tanah ini. Termasuklah kawan-kawan yang silih berganti. Ada juga yang pergi aku jumpa lagi. Tapi ada juga yang langsung aku tidak tahu statusnya. Malahan ada yang rapat dengan aku yang kawin diam-diam. Yang datang berjumpa aku (tak jumpa pun dia pi jumpa member rapat aku je) dengan mengusung perut bini dia yang sudah besar. Aku pun kecewa dengan tindakan sahabat ku itu. Kecewa.

Sudah 5 tahun aku berada di tanah semenanjung ini. Entah bila aku akan kembali ke tanah kelahiran ku.

39 comments:

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

lagu kau ngn 'nya' kau ke?

old skool

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

syahdu lagu tu..

Dato Paduka Masri said...

hazerin - bukan la... ni lagu saje2 untuk entri ini.... hehehehehehehehe....

akupentoi - memang syahdu... hahahhaahahahahaha...

vidadarisakura said...

eleh.
padahal baru jak balik raya!


haha

Dato Paduka Masri said...

vida - raya lain.... maksud aku balik terus bah... balik pi sana dan bekerja di sana sambil berumahtangga di sana.... ko pham ka... eh mana ko paham ko kan belum matang so ko mana ada pikiran macam tu....

lalalalalalalalalalala....

panjang gila aku balas ko punya komen.....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

'nya' kau org semenanjung,kah?

eh. meebo tak berkesan jugak le

Dato Paduka Masri said...

hazerin - itu aku sengaja rahsia kan.... samada semenanjung atau sarawak atau sabah atau singapore atau brunei atau indonesia <-- yg dari jakarta je; atau thailand ke....

itu semua rahsia sang kontraktor... hehehehehehehehe.... sebab die salu baca entri aku... silent reader... dan die tak suke aku perkenalkan die kat blog aku... so sebagai ganti nama dia aku letak 'nya'.


ko pun aku jawab panjang2.... rajin plak aku ni....

vidadarisakura said...

jadi ko ingat ko komen panjang2 aku paham?



haha

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

hahahha. rajin tu rajin la, tapi soklan kedua aku, kau tak jwb jugak. cehhh!!

Dato Paduka Masri said...

vida - hahahahahahahaha... aku saja buat ko xfaham... sebab kalau aku balas komen ko pendek pun bukan ko faham... sebab ko faham harga rokok saja... oleh itu aku saja membalas komen ko dengan panjang... hahahahahahaha....


sekali lagi aku balas panjang... harap ko xfaham...

Dato Paduka Masri said...

hazerin - mengenai ym ko tu... ok... cuba ko search ym for web.... mesti ada punya... itu adalah jalan terakhir sebelum ko bertindak membuat id baru... ok... aku harap ko ingat apa pesan tok bomoh... sebelum sign in tu kena kupas bawang merah dan bawang putih... kemudian tumiskan... kemudian masuk kan sedikit udang ayam atau pun sayur-sayuran... kemudian masukan meggi yg sudah di rebuskan... akhir sekali sedia untuk di hidnagkan.....

pesan tok bomoh....

vidadarisakura said...

nda paham.


boleh ulang?

Dato Paduka Masri said...

vida - harga rokok yang ko faham.... sebab senang saja ko ingat... balik-balik orang beli rokok yang sama... jarang ada orang beli rokok yang berlainan... sebab bila ko jual rokok di sinsuran ko akan membawa satu beg plastik hitam.... dalam erti kata lain kompek.... didalam nya ialah rokok.... jadi ko jual rokok itu di sinsusaran lorong 18... dekat dengan bsn.... bsn ko tau ka apa maksud dia....????

patungcendana said...

tahu lagu ni...

Aku terjaga dari tidur
Bagai ada satu suara
Yang lembutmembisik padaku... pulanglah...

Termenung dipagi yang dingin
Terkenangkan kampung halaman
Terbatang wajah wajah sayu... kurindu...

Kenangan mengusik jiwaku
Berlari dipinggiran desa
Damainya dipangkuan bumi... tercinta

Meskipun kini ku bahgia
Namun jiwaku keresahan
Padamu kasihku tercurah... desaku

vidadarisakura said...

er...
bulih ulang sekali lagi?


nda paham ni.
susah betul.
kalah2 soalan spm.


lallalala

Dato Paduka Masri said...

ma.patung - lagu pe ni ma... agak ganjil... ni mesti lagu lama... cuba ma bagi aku penyanyi serta tajuk.... akan segera aku google kan.... macam best je lagu tu..... macam sesuai dengan entri ni.... hehehehehehehehehehehe....




vida - kalau sdh talingong tu memang xdapt di ubah sudah... biasa la pilak memang mcm tu... hahahahahahahaha..... penat sudah aku menaip... tanda2 kena balik....

vidadarisakura said...

ulang lagi balik.


nda paham bah!

jude said...

pilihan hati org sini atau tanah sendiri? (^_^)

eliza said...

hepi ka sedih?

a.b geldofg said...

hehe

A a D i I ? said...

lagu leleh ala2 patriotik la pulak ko layan..aritu layan amelina.. haha!

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aku pasti sepastinya kau mesti mkn megi sambil taip komen utk aku tu, kan? citt. baiklah tok moh, akan sy usahakan. hehehe

qishie said...

la..

balik je la.

hehehe

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

huh...kat sini pun bersama...spekulasi....spekulasi...

kueh bakar said...

best kan kalo dapat stay down kat kampung...huhuhuhu

aku pun rindu..

hutan batu hati pun batu...

aloy_paradoks said...

Tahniah kerana berjaya melalui "kemeriahan" hidup di semenanjung.

Dato Paduka Masri said...

vida - kalau sdh talingong tu memang xdapt di ubah sudah... biasa la pilak memang mcm tu... hahahahahahahaha..... penat sudah aku menaip... tanda2 kena balik....




kakjude - itu semua rahsia... masih lagi di rahsiakan atas sebab tertentu... hehehehehehhe... macam artiskan....



eliza - tanya balik sedih ka hepi????




ab - nape gelak...????



aadil - best pe lagu ni.... membuatkan hati teringat-ingat kembali kenangan silam.... pergh... sayu beb....





hazerin - xde la... aku mana makan megi... dah lama aku tak sentuh benda tu senjak tragedi seharian dulu....




qishie - menghalau nampak.....



akupentoi - aku tak faham maksud ko... sila terang kan dengan lebih lanjut...




kuehbakar - memang best.... rindu dengan kg halaman.... hutan hijau hati pun hijau....




aloy - memang meriah.... happening sakan....

~d!b@~ said...

huhu kawan lupa kawan tu standard bah :P

eh? ade org shuffle meh d bkt bintang?
iskk nmpak sgt akak p bkt bintang utk keje je.. nda perasaan dak2 shuffle itu haha!

sgt dedikasi kan bnyinya? lalalalala

ermm bydaway, kenapa dgn vv tu? dah bagi *obat* ka? :P

Dato Paduka Masri said...

kak diba - tu sewel tu kak.... macam mana mau di berikan ubat... akak faham2 la.... hahahahahahahaha... dia tu pun bukan makan ubat sangat.... hahahahahahahahaha.....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

oh ya. kau kontraktor. mana mkn megi. student je mkn megi. hahaha.

eh. 'nya' kau org semenanjung, kan. hahahaha. nk korek lagik. tak reti bhasa. hahaha

Dato Paduka Masri said...

hazerin - megi masa aku student aku makan pun xsampai separuh pembelajaran aku... sebab aku ada masalah bila makan megi pada saat itu....

'nya' aku org2.... hahahahahahahaha... aku tak akan bagitau sesiapa pun... xyah la nak korek2 rahasia aku... diam2 sudah... hahahahahahahahahahaha....

sutera putih said...

hahaha,,,
nak join semangkuk lah,,,
join megi ker join menyibuk ni...
hahaha,,,,
jgn sibuk2,,,
dato xnak layan,,,
blah,,,
layannn...
p/s : aku baru balik dari kl..

Dato Paduka Masri said...

sutera - nak join makan megi.... pegi la masak... nak megi kari ok... letak bawang n telur ayam.... biarkan mee die agak nak kembang sikit... kuah pun biar ada.... sedap.... lapar la pulak....

one love said...

lepak jelah sini... mana2 pun cool asal tak lupa asal usul diri, rite?

:)

Dato Paduka Masri said...

kaknurul - memang betul... hm... lepak selama yg mampu ni kak.... he....

patungcendana said...

memang lagu lama...pulanglah...dato shake...:-)

A a D i I ? said...

layan blues siot! aku rasa ko kena tukar header blog laa..

"catatan blues seorang kontraktor"

amacam? haha!

Dato Paduka Masri said...

ma.patung - o.... lama tu dato shake tu....



aadil - aku hidup dalam blues.... feymes suatu ketika dahulu...

j4l4k said...

woitt nie lagu feberet aku