Andres Si Pekerja Kontrak

Andres. Berasal dari Timur Timor/Timur Leste. Masa remaja Andres iaitu lebih kurang dalam umur 18 tahun Andres sudah berdikari sendiri dan sudah pun mengembara. Mengembara sampai ke Malaysia. Masuk ke Malaysia secara halal pada mulanya dan menjadi haram apabila dia sengaja mematikan visa lawatan sendiri untuk hidup sebagai pendatang tanpa izin. Andres memasuki Malaysia melalui lapangan terbang di Kuala Lumpur pada masa itu terletak di Subang.

Sekarang Andres sudah mempunyai taraf sebagai penduduk tetap di Malaysia. Andres juga mempunyai keluarga. Sephieya isteri kepada Andres dan hasil hubungan sulit mereka, mereka telah di kurniakan dua orang cahaya mata iaitu Jonas dan Kameleya, putera dan puteri Andres. Hidup mereka bahagia. Walaupun Andres hanya pekerja kontrak, namun Andres tetap mampu menyara keluarga.

Andres mampu menyara keluarga sebab Andres adalah seorang yang tidak memilih. Semua pun dia tidak pilih. Makan, minum, mandi, mahupun kerja. Sampai la suatu hari dia terpaksa mencari sesuatu untuk di sediakan sebagai santapan kepada permaisuri , putera dan puteri hidup Andres. Setelah sekian lama hanya memakan tumbuhan dari hutan seperti pucuk paku dan tumbuhan air seperti kangkung isteri Andres, Sephieya memohon Andres menyediakan satu makanan berunsurkan daging. Puas Andres mencari apa yang harus di sediakan untuk santapan keluarga. Daging mahal. Ayam mahal. Ikan mahal. Semua mahal di sekarang ini.

Tiba-tiba dia ternampak daging percuma.

................................................................................................................

Maka makanan pada hari itu adalah daging untuk keluarga Andres. Andres berasa senang hati sebab telah menyampaikan hajat anak dan isteri. Bangga di dada Andres.

19 comments:

LifeSaver said...

daging apa tu????

Dato Paduka Masri said...

hahahahahaha...

daging free....

mrblind said...

andres andres..pandai lu mendongeng..

j4l4k said...

Aku rasalah.Aku tahu daging apa yang keluarga Andres santap,hehehe...

Dato Paduka Masri said...

mrblind - ko kena flag.. pasal tu blog ko kena tutup...


j4l4k - hahahahahahahaha...

~d!b@~ said...

risau lak akak ngan citer masri nih

andres tu cam name watak telenovela sepanyol je? hehe

Dato Paduka Masri said...

kakdiba - ada unsur2 telenovela ni kak...

sharamli said...

andres ensem?

Dato Paduka Masri said...

sharamli - ko google dr org2 di timur leste....

F A R Y N said...

kucing or anjing...
betul tak laling?

amirnazrin said...

andres memang tak kesah daging apepun.die hentam je kan.die kan tak memilih.

aishah_conteng_je said...

tak tahu la emosi apa yang patut disertakan semasa membaca hikayat kamu ni dato..

tingtong~

patungcendana said...

daging free?...erk...ada lagi ke benda yang free zaman sekarang ni...huhuhu

re:...kalau cerita hasil imiginasi kau sendiri...confirm kau memang sexy...hehehe

Dato Paduka Masri said...

faryn - betul....! yeah...bunyi kompang pun bertalu-talu....




amirnazrin - betul....!!! sekali lagi kompang bertalu-talu...




aisah - emosi yang best...yg menghairahkan...




ma.patung - ada...kalau kita tidak memilih sgt...

mira amair said...

daging pa tu?
wat suspen ja..
hohohoho..

Pije. said...

oh jgn kata dia ambik daging kambing kena langgar.
weeeek

Dato Paduka Masri said...

miraamair - hahahahahahaha... agak2 la... apa agak nya...




pije - boleh gak di jadi kan cerita....

A a D i I ? said...

aku tau musti daging ko tu. haha!

Dato Paduka Masri said...

aadil - salah...!!!