Jalan yang tak di tempuhi

Robert Frost: The Road Not Taken (1915)

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth.

aku dah travel jauh dah aku rasa... dan kadang-kadang aku rasa macam aku dah salah pilih jalan... bila aku memilih antara dua jalan yang berbeza....
aku rasa aku patut pilih jalan yang satu lagi... tapi dah jauh kebelakang jalan tu...
takkan nak patah balik kot???

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same.

Ah.... lupakan jalan tu... aku sepatut nya dah bersyukur dengan jalan ni...
nape nak ikut jalan yang satu lagi... kang jadi lagi jauh plak... aku runsing...

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

memang salu aku pikir... nape aku pilih jalan ni... dan kenapa aku tak pilih yang satu lagi... sedangkan orang salu lalu jalan tu...

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

tapi memang agak berbeza pengalaman yang aku dapat bila melalui jalan yang jarang orang lalu...
memang agak mencabar kesabaran... dan telah banyak mendewasa kan hidup ku ini... banyak mengajar erti kehidupan....

11 comments:

ab geldofg said...

kala u ko joging hari2...tkda masalah utk ko patah balik utuk try jln yg satu lagi tu...hehehehe

Dato Paduka Masri said...

ala....

igt senang ke nak tempuh balik....

artsoul said...

klu rase silap jalan jgn truskan...cuba jln lg satu...tk salah mencuba...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

jalan-jalan cari pengalaman..

miezi said...

hehe..aku pun penah tulis pasal ni dolu2

one love said...

lain-lain jalan...
tetap sehaluan!

depan jugak kan...

:)

AkiM said...

ko kontraktor kelas ape weyh...

Dato Paduka Masri said...

artsoul - mmg Tak salah mencuba... tapi jauh die kena kira gak kan....

Akupentoi - yes...!!! angkat tangan kelangit lagi...

miezi - nti aku cari ko pya entri...

onelove - memang sehaluan... cuma antara jauh atau dekat... senang atau susah... gembira atau sedih....

akim - kontraktor klas D...

muhammad fairuz bin jaafar said...

lama aku cari poem ani.. aku taruh di blog ku jua karang.. mana ko dapat poem ani?

Dato Paduka Masri said...

fairus - adalah... teknologi karang ani sangat hebat....

pink_butterfly said...

xapa la,
mgkin jalan yg kita amik tu lebey spesel dr jln yg org lain slalu amik...

bsusah2 dlu, bsenang2 kmudian...yg susah tu lebey mbuahkan hasil yg manis...=p