Ron oh Ron (Bukan Cerita Pasal Ronney)

Bercerita mengenai petrol memang penting juga sekali sekala. Petrolkan sudah menjadi keperluan kita zaman sekarang ni. Terutama yang mempunyai kenderaan yang menggunakan petrol. Tidak kiralah samada menggunakan Ron'95 atau Ron'97. 

Tapi bila kita sebut sudah nama-nama petrol ni mesti kita mau rungkaikan lagikan. Ok. Senang. Bagi fahaman aku, ron'97 pada sekarang ni di panggil minyak mahal atau minyak lama dan ron'95 adalah dinamakan minyak murah ataupun minyak baru. 

Sekarang aku ingin merungkaikan beberapa fakta yang di buat oleh aku sendiri dengan menjalankan ujian sendiri dan di sahkan benar oleh aku sendiri juga. Semua aku buat sendiri. Kira ini adalah repot daripada seorang amatur dalam perbezaan Petrol Ron'97 dan Ron'95.

Ron'95 - Kuasa enjin Tiada, Penjimatan Tiada, Penjagaan Enjin Kurang, Hairan harga lebih kurang macam harga kalau pakai ron'97.

Ron'97- Kuasa enjin ok, siap cepat panas kalau pagi-pagi, dan tidak mati-mati enjin. Penjimatan sangat jimat walaupun mahal. Penjagaan enjin jangan cakap la memang 'tiptop'. Senang cakap enjin kenderaan Malaysia ni memang sesuai untuk petrol bernama ron'97.

Dan kesimpulannya, aku rasa ron'95 ni sesuai untuk mesin-mesin seperti mesin rumput, mesin pam air dan sebagainya. Jadi ron'95 di wujudkan supaya kita selalu hantar kenderaan pergi bengkel dan ron'97 di naikan harga untuk menguntungkan orang-orang yang jual minyak.

Sekian, terima kasih.

No comments: