Pesan Bos

1. Kau ingat dapat gaji besar boleh terus kaya? 

Aku jawab - Tapi bukan saya mau jadi kaya dengan gaji besar. Saya mahukan keperluan hidup ini cukup untuk menampung keluarga dan hidup.

2. Biar ada makan, jangan tiada langsung makan. 

Aku jawab - Ya aku tahu. Pasal tu aku mahukan gaji besar. Harap ko selidik balik la penyataan kau ini ok.

3. Saya tau kau ni susah, saya pun susah juga dulu. Hari-hari jalan kaki pergi sekolah. Tidak tinggal dengan famili. 

Aku jawab - Apakah kaitan jalan kaki dengan kesusahan seseorang. Aku pun memang jalan kaki pergi sekolah. Jadi?

4. Kau tengok company-company yang lain, semua sudah kurang bisnes. Projek semua kena tahan. Nasib baik company ni ada bisnes lain. Bolehlah bayar gaji kamu. Pasal tu saya kasi minimum kamu punya gaji. 

Aku jawab - Kalau company lain kurang bisnes, kenapa dorang kasi iklan jawatan kosong?

5. Lagi satu, kau kena tahu bisnes durang tu halal ka tidak? Kau faham jugakan kita ni sama muslim walaupun saya ni muallaf. 

Aku jawab - Kau pun sama. Kau fikir la bisnes kau ni dulu macam mana. Jangan la masuk campur bisnes luar.

Ini adalah kata-kata yang sempat aku copy dari bos aku bila aku mau resign. Yang lain aku tidak berapa ingat sebab aku sudah terbangkan minda ku dari bilik bos aku. Tapi satu sajalah aku jawab dalam hati saja semua ni.

5 comments:

shafiq said...

bos tu sayang kau bro..haha..


My latest entry : Hollywood Ada, Malaywood Pun Nak Ada

qishie said...

poyo seh bos kau. suka pandang rendah kat orang. luku karang.

laki cikgu kimia said...

siku aje pangkal ati bos lu tuuu!

puding roti said...

hihi. ckp dlm ati tu lucu.

ayampinko said...

nko tipu...hehehe