Sakit Gigi

Bukan aku. Ini cerita kawan aku yang selalu sakit gigi.

Orang cakap kalau sakit gigi ni banyak pantang. Ya. Aku memang katakan ya. Aku pernah bagi kung fu pada adik aku suatu ketika dahulu ketika di rumah ku. Rumah kayu aku tengah tidur adik aku lari-lari di rumah. Rasanya seperti sedang berlari sambil pijak-pijak kepala aku. Aku gunakan kung fu yang Ip man ajar aku untuk membuatkan adik aku duduk diam-diam sambil air mata keluar.

Sakit gigi ni boleh di iktiraf sebagai mejik. Kejap ada kejap tiada. Paling hebat kalau sakit gigi tiada duit mau bawa jumpa doktor gigi. Macam kawan aku. Waktu minta duit dengan kakak beliau memang sakit gigi. Bila sudah dapat duit hilang langsung sakit gigi. Hajat mau bawa ke klinik gigi swasta pun terbatal. Belanja kawan-kawan lagi afdal. Tapi, bila sudah habis belanja kawan-kawan, sakit gigi datang. Hasilnya terpaksa juga ke klinik kerajaan.

Klinik gigi kerajaan pula satu hal. Hal besar. Klinik gigi mesti ada hari-hari tertentu. Itu yang buat kawan aku lemah. Nasib baik murah. RM 1 sahaja. Tapi yang bengang lagi klinik kerajaan ni terlebih pandai. Kawan aku sakit gigi lain, yang lain di cabut. Memang layan sakit gigi kawan aku tidak pandai sembuh. Kena datang kali kedua baru boleh di cabut gigi yang sakit.

Inilah penangan sakit gigi.

Sekian.

2 comments:

intanurulfateha said...

x suke saket gigi
saket gusi pun x suke!
grr~

manggosteen said...

sakit gigi antara sakit yg amat sakit..haha..siyes..