Tragedi Tadika

Entah kenapa tiba-tiba aku teringat akan tragedi tadika aku. Jadi aku rasa aku mau cerita sini. Tidak tau pula aku pernah ka tidak cerita benda ni.

Zaman aku dulu tadika kena dua tahun, jadi aku mula menghadiri tadika pada tahun 1990. Waktu tu tadika aku kayu lagi. Panjang dan tiada tandas. Baju warna merah petak-petak putih kecil. Seluar pendek biru.

Pada suatu hari, entah macamana aku bulih lepak di kelilingi budak-budak perempuan. Mungkin aku agak comel atau kekacakan ku terselah sudah pada usia yang muda. Tapi budak-budak perempuan memang senang dan suka begaul dengan aku waktu itu.

Sedang aku leka dengan budak-budak perempuan, tiba-tiba budak lelaki setadika aku sedang buat kecoh sambil menggerumuni seorang budak yang agak tinggi dan besar dari budak lelaki lain. Aku hairan kenapa dengan mereka. Ada seorang budak perempuan tiba-tiba besuara "Durang begaduh".

Aku dengam gaya hero bediri dan budak-budak tadika perempuan yang lepak dengan aku menasihatkan aku supaya tidak masuk campur. Hati aku sudah keras untuk tidak mendengar nasihat budak-budak seumur dengan aku. Lalu aku belari dan menuju kearah kumpulan budak lelaki itu.

Rempuhan pertama aku, memang aku terkena tolakan balas dan terpelanting jatuh disusuli jeritan budak-budak perempuan. Hati aku menjadi panas. Lalu aku bangkit dan terus merempuh dengan rempuhan kedua. Aku berjaya mendapatkan budak lelaki yang ditengah itu dan melepaskan satu penumbuk tepat ke mata budak tersebut.

Budak itu jatuh dan memegang mata sambil menjerit kesakitan. Budak lelaki lain terdiam dan melihat aku. Guru tadika aku mendengar jeritan budak itu dan melihat melalui tingkap kelas.

Akhirnya aku dan beberapa budak lelaki lain berdiri di hadapan kelas. Cikgu menangis sambil berkata "Cikgu tidak pernah ajar kamu jadi samsing. Apa cikgu mau jawab sama ibu dia?". Semua kami tunduk. Tiba-tiba ibu aku datang. Sebelum itu ibu aku sudah bercakap dengan ibu si mangsa penangan aku.

Balik rumah aku menerima beberapa libasan tali pinggang. Habis aku pusing-pusing melarikan diri sekitar ruang tamu.

Tapi sekarang aku bukan samseng. Aku masih menjadi manusia. Aku juga masih lagi tidak faham dan tahu apa salah budak yang menjadi mangsa tumbukan aku. Kenapa dia perlu aku tumbuk?

Hairan juga o....

1 comment:

vidadarisakura said...

kalau hantu gangster tahu ni mesti dia mengamuk.